20/02/2023 tarihli Taramalı Elektron Mikroskobu Sertifika Programı Eğitimi

Kontenjan Dolu. ÖN KAYIT

Bu sınıf sona ermiştir.

Son yıllarda ülkemizde taramalı elektron mikroskop sayısının artmasıyla birlikte, bu cihazı etkin bir şekilde kullanabilecek yeterli eğitimli araştırmacı ihtiyacı da artmıştır. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik ODTÜ Merkez Laboratuvarı olarak, Sürekli Eğitim Merkezi işbirliği ile taramalı elektron mikroskobu ile çalışan araştırmacılara yönelik 5 günlük bir eğitim programı düzenlenmiştir. Taramalı Elektron Mikroskopu Sertifika Programı’nın en genel amacı, üniversitelerin ve endüstrinin Ar-Ge çalışmalarında kullandığı taramalı elektron mikroskoplarını verimli ve bilinçli kullanacak kullanıcılar yetiştirmektir.

Önemli Not: Laboratuvarda maske ve mesafe kuralları geçerlidir.

• 'Üniversite veya Yüksek Okulu bitirmiş olmak', Program'a katılmak için yeterli koşuldur.
  • Ancak, başvuran sayısı fazla olduğu ve seçim sözkonusu olduğunda:
    • Üniversitelerin sırasıyla fizik, elektronik ,bölümlerini bitirenlere ve
    • En az bir yıllık iş/çalışma deneyimi olanlara , ve
    • Belli (terimleri anlayacak) düzeyde İngilizce bilenlere öncelik verilir.

Programın toplam süresi 30 ders saatidir. 15 saat teorik, 8 saat cihaz başında ve 7 saat katılımcı uygulamalı toplam 30 saat olacak şekilde dersler 1 haftaya yayılacaktır.

Eğitim dili Türkçe'dir.

Eğitim materyalleri İngilizce'dir.

• Programın son gününde öğleden sonra, ağırlığı % 50 olan teorik bir sınav uygulanır.
  • Teorik sınav sonrasında, ağırlığı % 50 olan uygulama sınavı uygulanır.
  • Sertifika sınavına girebilmek için programda bulunan her bir dersin en az %75 (3/4) ine devam etme koşulu aranır.
  • Her iki sınav sonucunda toplamda %70 başarı gösterenlere "Sertifika", % 70’in altında başarı gösterenlere "Katılım Belgesi" verilir.
  • Sınavda başarısız olanlara sonraki programın bitimindeki sınava girme hakkı verilir.

• Öğr. Gör. Sedat Canlı (Program Koordinatörü), Merkez Laboratuvarı
  • Araş. Gör. Seçkin Öztürk, Merkez Laboratuvarı

Teorik Ders Konuları:
Elektron Mikroskobuna Giriş
Optik, Elektron Optiği
Elektron Malzeme Etkileşimi
Görüntüleme Teknikleri
Analitik Metodlar
Örnek Hazırlama

Uygulamalı Ders Konuları:
Temel Mikroskop Ayarları
İkincil Elektron Görüntüleme