07/01/2023 tarihli Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı 2. modül Eğitimi

Dört modülden oluşan BTSP öncelikli olarak yaygınlaştırılmasında yarar görülen bilgilere ilişkin konularda bir dizi eğitim programı projesidir.

Kesin kayıtlar 05/01/2023 15:00 tarihinde bitmiştir. ÖN KAYIT

Bilgi Teknolojileri Sertiifka Programının (BTSP) 2. modülü olan bu modül iki eğitimden oluşmaktadır: Java ile Veri Yapıları ve Algoritmalar, Unix ile İşletim Sistemleri

Sertifika alabilmek için BTSP'nin  dört modülünü başarıyla tamamlama şartı bulunmaktadır. Modüller biribirinin ön koşulu olmasa da programa birinci modülden başlanması tavsiye edilmektedir. Sertifikalar, 4 modülün tamamladığı dönemin sonunda hazırlanmakta ve elektronik olarak iletilmektedir.

Eğitim içerikleriyle ilgili bilgi için: IDEA: Kadromuz ve Dersler (metu.edu.tr)

Eğitimin akademik takvimyle ilgili bilgi için: Akademik Takvim (2022-2023)

Bu modül ödemeleriyle birlikte 1. 2. modül eğitimlerinin sınav telafi ödemeleri ve 2. modül eğitimlerinin eğitim telafi (sisteme erişim+ sınav) ödemeleri alınmaktadır.

Her bir eğitimin telafisi için ayrı ayrı ödeme yapılması gerekmektedir.

1 modüle katılmadan 2. modüle kaydolan katılımcıların Kayıt belgeleri için Merkezimizle (sem@metu.edu.tr) iletişime geçmesi gerekmektedir.

• En az lisans düzeyi (4+) üniversite öğrencisi veya bir yüksekokul mezunu olmak
  • Çok iyi düzeyde bilgisayar okur-yazarı olmak; Windows işletim sistemlerine ve Firefox/Internet Explorer/Opera/Chrome tarayıcılarına aşina olmak
  • Multimedya (Kamera, Mikrofon, hoparlör gibi) özellikleri ve internet erişim olanağı olan bir bilgisayara sahip olmak
  • Kursların Türkçe olmasının yanında; kaynak kitaplar, referanslar ve internetten verilecek linkler İngilizce olacağı için, okuduğunu anlayacak düzeyde İngilizce bilmek
  • Her ders için haftada en az 6 saat çalışma zamanı ayırabilmek

NOT: Dekont (Sadece ödemeleri kurumları tarafından EFT/havale yoluyla yapılan katılımcılar için zorunludur. Ödemesini sem.metu.edu.tr üzerinden gerçekleştiren katılımcıların dekont göndermesi gerekli değildir.)

NOT: Ödemeleri kurumları tarafından yapılacak katılımcıların sem.metu.edu.tr web sayfasında üyelik oluşturduktan sonra ödeme süreciyle ilgili bilgi almak için sem@metu.edu.tr adresine e-posta atmaları gerekmektedir.

5/01/2023 (15.00)

EĞİTİM BAŞLAMA TARİHİ: 7 Ocak 2023

Toplam 9 ay süren Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı (BTSP), 8'er haftalık 4 dönemden oluşmaktadır. 2'şer kursun verileceği her dönemin sonunda, çevrim içi sınavlar yapılacaktır.

İkinci modül eğitim süresi: Ocak-Mart 2022 (2 ay)

CANLI DERSLER:

Java ile Veri Yapıları ve Algoritmalar:

Unix ile İşletim Sistemleri:

Kurs notları bölüm öğretim üyeleri tarafından tamamen Türkçe olarak hazırlanmaktadır. Kursların işlenişi de tamamen Türkçe olup kurs kitapları, referans ve çevrim içi kaynaklar İngilizce'dir.

• BTSP’nin 4 modülünü başarılı olan katılımcılara verilecek olan elektronik belge, ODTÜ Rektörlüğü, ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi Başkanlığı ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği tarafından onaylanmış resmi bir sertifika niteliğindedir.
  • BTSP’den ders bazında başarılı olan katılımcılara verilecek olan elektronik belge, ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi Başkanlığı ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği tarafından onaylanmış resmi bir katılım belgesi niteliğindedir.
  • Bu sertifika/katılım belgesi, iş başvurularında ve akademik başvurularda katılımcıya referans olabilecek nitelik taşımaktadır.
  • Sertifikalar/katılım belgeleri katılımcının programı tamamladığı yılın sonunda verilmektedir. Belgeler ara dönemlerde verilmemektedir.
  • Sertifikalar/katılım belgeleri ODTÜ SEM tarafından düzenlenmektedir. ODTÜ SEM gerek duyduğunda belgenin niteliği değişmeyecek şekilde belge formatında (yazı stili, boyutu, rengi, basılı ya da elektronik vb.) değişiklik yapabilecektir.

Java ile Veri Yapıları ve Algoritmalar: Prof. Dr. İ. Hakkı Toroslu, Dr. Cevat Şener

Unix ile İşletim Sistemleri: Prof. Dr. Faruk Polat

2. MODÜL: Java ile Veri Yapıları ve Algoritmalar, Unix ile İşletim Sistemleri

JAVA İLE VERİ YAPILARI VE ALGORİTMALAR (JVYA)
Bu dersin ana amacı, bütün programcıların birçok uygulamada ihtiyaç duyacakları temel veri yapılarının ve algoritmaların öğretilmesidir. Bu temel veri yapılarının ve algoritmaların öğretilmesinin tek amacı sadece bu özel veri yapılarının ve bunların bazı problemlerin çözümünde nasıl kullanıldıklarının öğretilmesi olmayıp, bunun yanında öğrencilere ileride karşılaşacakları problemlerde çözüm üretebilmeleri için gerekli yaratıcılığı da vermektir.
Ayrıca Java dilinin detaylarını kullanarak bilgisayar programları yazma yeteneğini geliştirmektir. Dersin belli başlı konuları şöyle özetlenebilir: Nesneler ve nesne işlevleri, diziler, nesneye dayalı programlama, gafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme teknikleri.

Kitap:

Data Structures and Algorithms in JAVA, Dr. Clifford A. Shaffer

Haftalık Program:

1. Hafta - Java ile Nesneye Dayalı Programlama: Kapsülleme ve Çöp Toplama
  2. Hafta - Özyineleme ve Algoritma Analizi
  3. Hafta - Yığıt Veri Yapısı (Stack)
  4. Hafta - Kuyruk Veri Yapısı (Queue)
  5. Hafta - Liste Veri Yapısı (List)
  6. Hafta - Ağaç Veri Yapısı (Tree)
  7. Hafta - Sıralama Algoritmaları
  8. Hafta - Temel Arama Algoritmaları ve Doğrama Yöntemi

UNİX İLE İŞLETİM SİSTEMLERİ (UİS)

Bu derste, işletim sistemleri ile ilgili kuramsal temellerin oluşturulması ve Unix’in örnek bir çoklu kullanıcı işletim sistemi olarak anlatılması amaçlanmaktadır.

Kitap:

A. Tanenbaum, 'Modern Operating Systems', Prentice Hall,Second Edition.

Haftalık Program:

1. Hafta : İşletim Sistemleri Kavramları
  2. Hafta : İşlemler
  3. Hafta : Yarış Durumuna Çözümler
  4. Hafta : İşlem Çizelgeleme
  5. Hafta : AnaBellek ve Sanal Bellek Yönetimi
  6. Hafta : Sayfa Değiştirme
  7. Hafta : Dosya Sistemleri ve Yönetimi
  8. Hafta : Girdi/Çıktı

Ödeme Seçenekleri

Başlık Miktar Açıklama
Genel Katılım 1.500 ₺